Berichtendienst

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Categorieën

Jesse, T-Gauge is zijn lust en zijn leven

Wanneer je een beetje het modelspoor volgt en dat doen wij natuurlijk, dan merk je dat er steeds meer mensen, de Kleinste modelspoorschaal T-Gauge (Spoor T) ontdekken. Al is het in het begin bescheiden. Net als in H0 of Z en alle andere schalen, kan men de mooiste tafrelen ontdekken op internet. Ook andere bedrijven hebben deze kleine schaal ontdek, tot Zuid Duitse boerderijen van Volkert Arnold en huisjes uit Zutphen en Deventer zijn te koop. Al komen verschillende namen meerder keren terug bijvoorbeeld op Talking TGauge zoals Jesse (America) en Alan (VK).Voor deze schaal worden velen nog niet leverbare treinen en artikelen met de 3D printer zelf vervaardigd. Jesse leverde RhB treinen in T-Gauge

“Jesse Svoboda ( Cincinnati USA) was geïnteresseerd in spoorwegen en modelleren sinds hij nog in Londen woonde. Zijn eerste modeltreinen waren de 3-rail O-Gauge Marx-treinen, later na zijn studie begon hij ook met het bouwen van Airfix-kits op schaal 1:72.
Op 9-jarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar de VS, ook daar bleef hij modellen bouwen maar geleidelijk kregen fotografie van treinen voorrang. Na de universiteit, begon hij aan een lange carrière in professionele logistiek industrie dit duurde meer dan 30 jaar. Maar begin 2000 begon hij met modelspoorwegen, eerst op N-schaal, om vervolgens in 2010 geïnspireerd door de T-schaal pionier David K. Smith, (http://davidksmith.com/modeling/index.htm) te beginnen met de kleinste modelspoorschalen 1: 450. Het gebruik van CAD-software en 3D-printen om modellen te maken van Noord-Amerikaanse prototypen waar geen beschikbare T-Gauge modellen van waren. Hij blijft gemotiveerd om nieuwe en verbeterde T-schaalmodellen te maken. Jesse woont nu in Cincinnati, Ohio, waar hij ook geniet van wandelen, koken, gitaarspelen en vinylplaten verzamelen naast het modelbouwen van zijn T-Gauge modellen. “Ik ben blij om te horen dat er een extra distributie en interesse in Europa is. De VS heeft nog steeds meer aandacht nodig, maar met de tijd weet ik zeker dat dit zal gebeuren.
Natuurlijk heb ik wel eens kontakt met Alan Ramsay, TGauge.com ook hebben we wel eens iets samen beetje gedaan. Momenteel spreek ik met hem over Amerikaanse T-schaalmodellen, maar het gaat langzaam. Beste Jesse, dat gaat ook in ander schalen heel langzaam. Märklin kondigt iets aan, dan mag je blij zijn als het twee jaar later te bestellen is.
===========
Hier is bijna eind mei als Jesse op zijn Blog het volgende schrijft! Waar gaat de tijd heen? In ieder geval met de pandemie “Corona” beveelt ons modelbouwers iets goeds te doen, en ik hoop dat je deze keer productief hebt gevonden. Ik weet dat ik het heb! Hier zijn een paar updates over enkele oude en nieuwe projecten.

Stoomlocomotief voor T-Gauge zit er aan te komen

Het K-36 project gaat door. Dit was voor Jesse een fantastische leerervaring. Niet alleen op een nieuwe schaal T), het is zijn eerste stoomlocomotief nog ongemotoriseerd. Stoomlocomotieven hebben zoveel details in vergelijking met diesels, dus hij moest er meer over leren in het algemeen, het waarom en waar van de verschillende leidingen en fittingen, luchtcompressoren, kruiskoppen, aandrijf- en drijfstangen, enz., Maar verbeterde ook mijn technieken om een goed model te kunnen maken. De K-36 heeft bijvoorbeeld verschillende extra geëtste onderdelen. Het had ook nauwkeurige voorbeeld nodig.
Hij heeft ook een video gemaakt om het vrijlopende karakter van de stuurprogramma ’s te demonstreren. Dit zijn 3D-geprinte acryl, maar ik heb ook koperen versies. Het zal interessant zijn om te zien hoe ze zich verhouden, maar de 3D-versies zijn eigenlijk acceptabel voor mij (verrassend genoeg).

aanvullend informatie : Het model zal later dit jaar worden uitgebracht als een niet-aangedreven 3D-geprinte kit, met emblemen en geëtste details, de geschatte prijs is $ 75,00 USD. Een laatste opmerking: dit model heeft een schaal van 1: 300, maar loopt op een T-spoor (3 mm-spoor)

Leave a Reply