Berichtendienst

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Categorieën

T-Gauge modelspoorbaan met een Nederlands uitstraling

Huisjes paulJa, wij schreven het al eerder: de nieuwe kleinste modelspoorschaal T-Gauge heeft toekomst. Alleen de Nederlandse scenery komt maar niet los. Maar Keulen en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd. Toch is er hoop.

Paul Korte mailde ons een paar maanden geleden het volgende:
Voor diegenen die hun T-Gauge baan graag willen aankleden met Nederlandse gebouwen de volgende tip:
Met deze link: kom je op een pagina waar je onder het kopje “Paper Buildings” allemaal Nederlandse gebouwen kunt downloaden. Ikzelf print ze dan uit op 66 % en dan zijn ze precies op schaal 1/450. Ik print ze dubbel uit op papier 160 grams. Bij 1 set snij ik voorzichtig alle ramen en deuren eruit waarna ik de 2e set er achter plak zonder iets uit te snijden. Wel de afzonderlijke muren iets korter knippen omdat je anders niet op de rillijnen kan vouwen. Prachtig klein en gedetailleerd (door de dubbele uitvoering). Eventueel kun je nog afzonderlijk wat luikjes erop zetten bij de boerderijen bv. Veel plezier ermee.

Hij zelf is nu een heel eind verder en mailde hij ons weer:

Zoals beloofd hierbij wat foto’s mijn gebouwde boerderijen, kerk, smidse en woonhuizen voornamelijk afgehaald van GHQ en omgezet naar de juiste schaal.
Elk model past 2 x op een A4 en dat heb je ook nodig als je mooie details wilt.
Elk model heeft 3 lagen. De buitenste laag is de afdruk waarbij alle ramen en deuren zijn uitgesneden.
De 2e laag bestaat uit tamelijk stug acrylaat. Deze maak ik van omslagen die een makelaar bij mij in de buurt gebruikt als omslag voor zijn brochures maar kan ook uit verpakkingsmateriaal gesneden worden. Iets krapper snijden zodat het binnen de marges valt van de buitenste laag. Elke muur apart uitsnijden. Voorzichtig met lijm. Huisjes Paul lijmGebruik zelf de lijm Creation van Action. Deze geeft wel iets draden maar deze laten makkelijk los als je de ruiten wilt schoonmaken aan de buitenkant. Daarna de 3e laag aan de binnenkant er tegenaan plakken die uit de 2e set gesneden wordt. eveneens iets krapper snijden maar niets van de onderkant afhalen maar uitsluitend van de bovenkant en zijkanten. Eveneens plakken met Creation.
De onderkant (Base) snij ik niet uit als op tekening maar 4 a 5 mm rondom ruimer. De oorspronkelijke lijnen rillen of licht insnijden, Hoeken afsnijden en de randen omvouwen. Bij het rillen of snijden iets aan de binnenkant van de getekende lijnen blijven. Het huisje wordt nu over de basis (randen plat naar binnen gevouwen)heen gezet en nu kun je elke rand afzonderlijk met houtlijm vastlijmen. Met een postzegelpincent (puntig model gebruiken) knijp je de randen goed vast aan de wanden van het huisje. Het dak spreekt voor zichzelf. Montage op het huis geschiedt door de bovenranden van het huisje evenals het dak goed uit te richten, daarna eveneens met Creation de bovenranden van het huisje een strookje lijm opleggen en het dak voorzichtig monteren en zo goed mogelijk uit te richten.Huisjes Paul 2

Leave a Reply